ECHOGRAFIE
Echografie van het bewegingsapparaat wordt steeds vaker toegepast door fysiotherapeuten. Het wordt gebruikt als aanvullende diagnostiek en om de effecten van de behandeling (tussentijds) te evalueren. Hierdoor kan gerichter behandeld worden. Bij een eventueel ‘niet pluis’ gevoel kan de patient worden door- of terugverwezen naar de huisarts. 
 
HOE WERKT ECHOGRAFIE
Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een behandelkop (transducer) worden de geluidsgolven het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in afbeeldingen en/of filmpjes die tijdens het onderzoek direct kunnen worden beoordeeld. Echografie is niet schadelijk voor het lichaam zoals bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan.
 
Echografisch onderzoek wordt volgens protocol uitgevoerd en duurt gemiddeld 25 minuten. Het is niet schadelijk voor het lichaam zoals bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan.
 
TOEPASSING
Echografie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.
  • Spieren: scheuren, littekens, kalkafzetting, zwelling.
  • Pezen: scheuren, degeneratie, kalkafzetting, irritatie of zwelling.
  • Slijmbeurzen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkafzetting.
  • Gewrichtsbanden: scheuren, verdikkingen, irritatie of zwelling.
  • Gewrichtskapsels: ontstekingen, scheuren, verdikkingen of zwelling.
  • Kraakbeen: schade en dikte van het kraakbeen
  • Meniscus: (oppervlakkige) scheuren of cystes
  • Botten: losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen of groeischijven.
  • Zenuwen: compressie, beschadigingen, en andere afwijkingen.

 

Shockwave therapie

Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied. Deze energie zorgt ervoor dat verkalkingen verminderen, en doorbloeding en herstelprocessen in het lichaam verbeteren. Shockwave wordt o.a. toegepast bij peesletsels, verkalkingen in b.v. schouders, shinsplints, hielspoor en achillespeesklachten. Voor dat we shockwave toepassen onderzoeken we eerst middels een echo het te behandelen gebied.