BEKKENFYSIOTHERAPIE

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het beoordelen en behandelen van klachten rondom het gebied van de lage rug, buik en bekken(bodem). De spieren en gewrichten van deze regio’s hebben een belangrijke rol bij de houding en bij beweging. De bekkenbodemspieren zijn daarnaast essentieel  bij het plassen, vrijen en ontlasten.

DE KLACHTEN

Klachten in deze regio kunnen bij zowel mannen , vrouwen als kinderen voorkomen. U kunt hierbij denken aan:

  • Klachten rondom de zwangerschap
  • Pijn in de regio van de buik, lage rug, stuit of het bekken
  • Problemen bij het plassen zoals incontinentie, heftige aandrang of moeite om te plassen
  • Problemen bij het ontlasten zoals obstipatieklachten, heftige aandrang of incontinentie
  • Verzakkingsklachten
  • Problemen bij vrijen
  • Bekkenbodem check na bevalling

Bij veel van deze klachten speelt de bekkenbodem een rol. Vaak is er onvoldoende spanning, te veel spanning of te weinig controle van de spieren van de bekkenbodem.

Door een intakegesprek en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut u helpen vast te stellen wat de oorzaak van uw klachten is. Samen kan er dan een behandelplan opgesteld worden op basis van uw hulpvraag.

De bekkenbodem controle na bevalling is een eenmalig  onderzoek waarbij er onderzocht wordt of er nog belemmeringen zijn voor het verder opbouwen van kracht en stabiliteit na de bevalling. Om dit goed te kunnen beoordelen is een inwendig onderzoek onderdeel van deze check. Dit wordt eerst met u doorgenomen alvorens te starten.

DE BEHANDELING

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, mobilisaties, adviezen, dry needling en  massage. Daarnaast heeft de bekkenfysiotherapeut de mogelijkheid om gebruik te maken van myofeedback of training met behulp van een vaginale of rectale ballon.

De keuze voor een behandeling zal altijd in overleg met u worden gemaakt.

Kijk hier voor meer informatie op Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB)

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken dan kunt u ons bellen op 010-4677916.