ECHOGRAFIE
Echografie van het bewegingsapparaat wordt steeds vaker toegepast door fysiotherapeuten. Het wordt gebruikt als aanvullende diagnostiek en om de effecten van de behandeling (tussentijds) te evalueren. Hierdoor kan gerichter behandeld worden. Bij een eventueel ‘niet pluis’ gevoel kan de patient worden door- of terugverwezen naar de huisarts. 
 
HOE WERKT ECHOGRAFIE
Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Met behulp van een behandelkop (transducer) worden de geluidsgolven het lichaam ingestuurd en door de verschillende weefsels teruggekaatst. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in afbeeldingen en/of filmpjes die tijdens het onderzoek direct kunnen worden beoordeeld. Echografie is niet schadelijk voor het lichaam zoals bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan.
 
Echografisch onderzoek wordt volgens protocol uitgevoerd en duurt gemiddeld 25 minuten. Het is niet schadelijk voor het lichaam zoals bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan.
 
TOEPASSING
Echografie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.
  • Spieren: scheuren, littekens, kalkafzetting, zwelling.
  • Pezen: scheuren, degeneratie, kalkafzetting, irritatie of zwelling.
  • Slijmbeurzen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkafzetting.
  • Gewrichtsbanden: scheuren, verdikkingen, irritatie of zwelling.
  • Gewrichtskapsels: ontstekingen, scheuren, verdikkingen of zwelling.
  • Kraakbeen: schade en dikte van het kraakbeen
  • Meniscus: (oppervlakkige) scheuren of cystes
  • Botten: losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen of groeischijven.
  • Zenuwen: compressie, beschadigingen, en andere afwijkingen.

Shockwave therapie is een behandeltechniek middels krachtige ‘schokgolven/shockwaves’. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelf helende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van (chronische) klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder de tennisarm, verkalking in een pees, chronische ontsteking van een pees en hielspoor.

Tijdens een behandeling wordt eerst het pijngebied gelokaliseerd  (mogelijk middels echografie). Er wordt gel op het behandelgebied aangebracht en daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst; de shockwaves worden toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen. De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie. Meestal zijn er 5 tot 6 behandelingen nodig voor een goed resultaat, de behandeling is altijd samen met andere fysiotherapeutische interventies.