ONCOLOGISCHE REVALIDATIE

DE KLACHTEN

Na een oncologische behandeling als radiotherapie of chemotherapie kunt u vermoeidheid, conditieverlies pijn of bewegingsbeperkingen ervaren. Deze klachten kunnen middels een trainingsprogramma bij een gespecialiseerde fysiotherapeut verminderen.

DE BEHANDELING

We weten uit onderzoek dat training vermoeidheidsklachten en conditieverlies verminderd. Er wordt in overleg met u een persoonlijk behandeldoel opgesteld en via een 12 weken durend programma wordt er met u gewerkt aan dit doel. De behandeling bestaat uit oefentherapie, krachttraining, duurtraining maar ook ontspanningsoefeningen en uitleg over de effecten van de behandeling en hoe hier mee om te gaan.

PALLIATIEVE ZORG

De palliatieve fase vangt aan op het moment dat de patiƫnt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is. Deze fase kan maanden maar ook jaren duren en moet niet verward worden met de terminale fase (ongeveer de laatste 3 maanden voor verwacht overlijden).
In de palliatieve fase is de behandeling in eerste instantie gericht op revalidatie terwijl in een later stadium het optimaliseren van de kwaliteit van leven belangrijker wordt.
Aandachtsgebieden in de palliatieve zorg zijn: pijnvermindering, oedeemstabilisering, vermoeidheid, angst en conditieverlies.

Heeft u vragen over oncologische revalidatie of wilt u weten of oncologische revalidatie voor u van toepassing is, neem dan contact op met Tamara van Vliet via 010-4677916.