OEDEEMTHERAPIE

DE KLACHTEN

Vochtophoping/ oedeem, pijn en mobiliteitsbeperkingen in en rondom het operatiegebied bij kanker zijn redenen om naar een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut te gaan. Maar ook klachten na radiotherapie ( verharding van het weefsel) kunnen reden zijn om naar de oedeemtherapeut te gaan.
Oedeemtherapie is geïndiceerd wanneer de lymfestroom stagneert of belemmerd wordt maar ook als het lymfestelsel zelf tekortschiet. Voorbeelden zijn:

  • Na operaties bij kanker waarbij de lymfeklieren zijn verwijderd (oksel- of lieskliertoilet)
  • Na operaties aan gewrichten (heup/ en of knieprotheses)
  • Oedeem/zwelling bij ontstekingen
  • Na cosmetische operaties zoals liposuctie.

DE BEHANDELING

De behandeling rondom oedeem omvat verschillende peilers die samen de complexie ontstuwingstherapie vormen. Het bevat de manuele lymfedrainage, een milde massage vorm, die het lymfesysteem activeert, het aanbrengen van compressie middels bandages om de verkregen volume afname te behouden. Daarnaast ook oefentherapie eventueel aangevuld met lymfetape waardoor er een betere afvoer van het lymfe plaatsvindt en zwelling vermindert. Indien nodig wordt er aan het einde van de behandeling een steunkous aangemeten.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u de website van de NVFL bezoeken. Dit is de vakvereniging van fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben binnen de lymfologie.