CLAUDICATIO INTERMITTENS

Gesuperviseerde looptherapie bij Claudicatio intermittens

DE KLACHTEN

Claudicatio intermittens betekent letterlijk “hinken met tussen pozen”.  In de volkmond wordt het ook wel “etalage benen” genoemd, omdat de patiënt pijnlijke  benen krijgt tijdens  het wandelen. Regelmatig even stoppen bij ”een etalage” vermindert dan de klachten.

De klachten ontstaan doordat er in de benen een verminderde doorbloeding is ontstaan door slagaderverkalking.  De binnenkant van de vaten is hierdoor beschadigd en vernauwd  of soms volledig verstopt geraakt door de ophoping van cholesterol en kalk (perifeer vaatlijden).

Bij inspanning krijgen de spieren hierdoor minder zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd, waardoor een pijnlijke kramp ontstaat op de plekken waar de doorbloeding slecht en onvoldoende is. De patiënt moet hierdoor pauzeren: Claudicatio intermittens.

Verminderde doorbloeding kan ook optreden in andere regio’s in het lichaam zoals het hart en/of de hersenen.

DE BEHANDELING

Gesuperviseerde looptherapie

Bij patiënten met claudicatio intermittens is aangetoond dat een conservatieve behandeling, waarbij  patiënten  worden gestimuleerd veel te lopen, meestal leidt tot verbetering van de pijnvrije loopafstand.  Naast het verbeteren van de loopafstand zal uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd en kan de mogelijk aanwezige weerstand of angst voor inspanning overwonnen worden.  Samen met de therapeut wordt hiervoor een trainingsschema op maat gemaakt en wordt  gekeken hoe een betere levensstijl kan worden verkregen.

Paul Blokland is aangesloten bij Claudicationetwerk ; een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten op het gebied van perifeer vaatlijden.

Meer informatie over looptherapie bij Claudicatio Intermittens kunt u vinden op de site van www.Claudicationet.nl