OROFACIALE FYSIOTHERAPIE

DE KLACHTEN

Vaak is de aanleiding voor een consult bij de orofaciale fysiotherapeut pijn in het hoofd of het gezicht, gekoppeld aan eten of gapen, soms ook aan nachtelijk knarsen en klemmen. Regelmatig is ook een knap of een beperking in het kaakgewricht  een reden om hulp in te roepen.  Gezien de nauwe relatie tussen de kaak, het gebit, het oor, de nek en het halsgebied is er voor een deskundige behandeling van dit gebied een aanvullende opleiding nodig.

DE BEHANDELING

Voor kaak- of gezichtsklachten vindt er zoals bij normale fysiotherapie eerst een intake plaats, die bestaat uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek, waarna het behandelplan en/of advies wordt opgesteld. De eerste afspraak duurt daardoor ongeveer 45 minuten, terwijl een vervolgafspraak 30 minuten duurt.

Bij behandeling wordt gebruik gemaakt van oefentherapie, massage, mobilisaties en  instructies omtrent het gebruik van de mond, het gezicht en eventueel de nek. Vaak wordt er ook in de mond behandeld, hiervoor zal toestemming gevraagd worden. Uiteraard wordt hierbij altijd met handschoenen gewerkt.